Boka Kotorska – “nebrušeni dijamant”

U holandskom magazinu Waterkampioen, jednom od najstarijih i najčitanijih časopisa o rekreaciji, turizmu, saobraćaju, transportu i životnoj sredini u Holandiji, objavljen je članak o Bokokotorskom zalivu, na osam stranica.


U članku, autor opisuje svoja iskustva prilikom krstarenja jedrilicom kroz Boku Kotorsku i duž Crnogorskog primorja, ukazujući na to da je Crna Gora zemlja koja se sve više razvija u poznatu turističku destinaciju – “nebrušeni dijamant”.

“~~~

Obilazak autor započinje u Kotoru, nastavljajući preko Perasta, ostrva Gospa od Škrpjela i Sveti Đorđe do marine Porto Montenegro, koju karakteriše veoma luksuznom, a uslugu izvanrednom, navodeći da je zbog izvanrednog položaja, ova luka postala mnogo popularna – ne samo za megajahte, već i za manje brodove i jedrilice.

Jedrilicom nastavlja put prema Herceg Novom, koji opisuje kao možda najljepše mjesto na Crnogorskom primorju. Na putu prema otvorenom moru, jedrilica prolazi pored ostrva Mamula, Plave špilje, nakon čega posjećuje Budvu, jedno od najstarijih mjesta na Jadranu.

U članku se kao najljepša ostrva gdje se može usidriti preporučuju ostrva Katić i Sveta Nedjelja kod Petrovca. Takođe, preporučuje se posjeta gradskim zidinama u Kotoru koje pružaju divan pogled na Boku, te kafa u hotelu Aurora, rekonstruisanoj željezničkoj stanici. Posebna preporuka se odnosi na posjetu Vili Galeb u Herceg Novom, bivšu rezidenciju Maršala Tita.

U članku se zaključuje da je Crna Gora lijepa kao bajka.