Ada Bojana – Ulcinjska Rivijera

OVO je raj na zemlji – utisak je većine ljudi kada prvi put kroče na Adu Bojanu. Beskraj. Tišina. Vanvremenski šum talasa, samo nebo, more, vetar i pesak koji se, poput svile, meškolji među stopalima. Ljubitelji ovog bisera crnogorskog primorja biraju ga zbog potpuno drugačijeg turističkog „svemira“ od svega drugog u Montenegru.

Mnogi čak imenom Ade Bojane nazivaju i širi pojas – Veliku plažu i više mesta po imenu Štoj, koja su u blizini, a takođe imaju slične čari i šarm. Zahvaljujući lepoti ovog ostrva, cela Ulcinjska rivijera stekla je popularnost još sedamdesetih i osamdesetih godina. Nudistički kamp, sagrađen 1974. godine, jedini je zvanični hotel na ostrvu. Inače, može da se odsedne u nekoj od čuvenih ribarskih sojenica koje se nalaze duž desnog toka Bojane. Ono što je najčešća preporuka turista jeste obavezna poseta ribljim restoranima i konobama u kojima se sprema tek ulovljena riba.

Od Sutomora, ili Budve, do Ade Bojane kolima potrebno je od sat do sat i po vožnje. Na putu valja svratiti i u Ulcinj i na Veliku plažu, poznatu po svojoj prostranosti i lepoti. Sam grad potiče iz antičkog perioda i krije slojeve mnogih epoha. Osim Kule Balšića iz 14. veka i palate Venecija, može se obići i Pijaca robova. I danas u Ulcinju postoji nekoliko porodica koje vode poreklo od Severnoafrikanaca koji su nekada pali u šake ulcinjskim gusarima i ovde došli kao roblje.